niedziela, 25 października 2015

O serze topionym

Trochę o serze topionym


Ser topiony

Ser topiony – produkt pochodny sera, wytworzony przez topienie go z dodatkiem topników. Jako topniki używane są: kwas cytrynowykwas winowykwas mlekowy i ich sole. Ser przetapiany jest obecnie w temperaturach 90-99 °C.

Różne rodzaje sera topionego

Ser topiony w plasterkach

Nazewnictwo

Nazwy serów topionych pochodzą od serów z których zostały wytworzone, w ich składzie musi być co najmniej 75% masy sera podstawowego (takiego od którego dany ser nosi nazwę).

Historia

Pierwsze sery topione pojawiły się około 1908 roku w Szwajcarii jako efekt eksperymentów tamtejszych serowarów usiłujących rozwiązać problem nadprodukcji serów tradycyjnych.
W roku 1911 ser topiony uzyskiwany na bazie sera Emmental został skomercjalizowany przez firmę "Gerber".
Pierwszą europejską fabrykę wytwarzającą ser topiony na skalę masową, uruchomili w roku 1917 w Jurze we Francji bracia Graf.

Charakterystyka

Zaletą sera topionego jest długi okres przydatności do spożycia. Najczęściej do jego wytworzenia stosuje się sery Emmental i Cantal. Bywa, że dla poszerzenia spektrum smakowego dodaje się ser Saint-Paulin lub Roquefort. Często również wzbogaca się go dodatkami; ziołami, pieprzem, szynką, cebulą, pieczarkami a nawet owocami morza.


Żródło: WIKIPEDIA

1 komentarz:

  1. Slot Machines - Dr.MCD
    Slot Machines. From 여주 출장안마 start to 경상남도 출장샵 finish, 안산 출장마사지 Slot Machines have proven to be one 수원 출장샵 of the most exciting ways 군포 출장샵 to entertain guests. Whether you're playing online slots for

    OdpowiedzUsuń